ثبت شرکت تعاونی
شرکت تعاونی به شرکتی اطلاق میشود که برخلاف شرکتهای سهامی خاص و یا عام و غیره که هدف آن سوددهی هر چه بیشتر است، با هدف رفعِ احتیاجات مشترک شرکاء و بهبود وضع مادی و اجتماعی آنان برای یک یا چند منظور تأسیس میشود؛ از جمله آنها، انجام خدمات عمومی و هرگونه فعالیت مربوط به تولید محصولات کشاورزی و صنعتی، تهیه و طبقهبندی و نگهداری و تبدیل و فروش محصولات مزبور، تهیه و توزیع هر نوع کالا و لوازم مورد نیاز زندگی و حرفهای آنان، تحصیلِ وام و اعتبار برای شرکا، اقدام به عملیات ساختمانی و ایجاد مسکن، بیمهی محصولات و حیوانات، قبول نمایندگی مؤسسات و کارخانههای وابسته به فعالیتهای مذکور، خرید سهمالشرکهی شرکتهای مشابه، و غیره.
تعریف شرکت تعاونی
شرکت تعاونی شرکتی است که بین اشخاص حقیقی، برای فعالیت در امور مربوط به تولید و توزیع، در جهت اهداف مصرح در قانون بخش تعاونی، به منظور بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضاء از طریق همکاری و تشریک مساعی آنها، با رعایت قانون مزبور تشکیل میشود.
یکی از از نکاتی که در مورد شرکتهای تعاونی بایستی به آن توجه کنیم این موضوع است که در این نوع شرکتها حداقل تعداد شرکای ۷ نفر و حداقل تعداد هیئتمدیره و یا مدیران یک نفر است. همچنین بر خلاف دیگر انواع شرکتها، حق رأی هر شخص بستگی به میزان سرمایهی آورده به شرکت ندارد.
مفهوم تعاون
قانون در بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب ١٣٧٠، با الهام از روح اصول فوق و شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه، اهداف زیر را برای بخش تعاونیها برشمردهاند:
- ایجاد و تأمین شرایط و امکاناتِ کار برای همه، به منظور رسیدن به اشتغال کامل
- قرار دادن وسائل کار در اختیار کسانی که قادر به کارند ولی وسائل کار ندارند
- پیشگیری از تمرکز و تداول ثروت در دست افراد و گروههای خاص جهت تحقق عدالت اجتماعی
- جلوگیری از کارفرمای مطلق شدنِ دولت
- قرار گرفتن مدیریت و سرمایه و منافع حاصله در اختیار نیروی کار و تشویق بهرهبرداری مستقیم از حاصل کار خود
- پیشگیری از انحصار احتکار تورم و اضرار به غیر
- توسعه و تحکیم مشارکت و تعاون عمومی بین همه مردم
انواع شرکت تعاونی برحسب نوع عضویت
● شرکت تعاونی عام: شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد است و همه اشخاص به نسبت برابر می توانند به عضویت این نوع تعاونی در بیایند. تعداد اعضاء در این تعاونی ها حداقل ۵۰۰ نفر و بر اساس نوع تعاونی که وزارت تعاون تعیین کرده است، مشخص میشود.
● شرکت تعاونی خاص: شرکتی است که عضویت در آن برای گروهی خاص و طبقه خاص مانند کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، پزشکان، وکلای دادگستری، اعضاء هر صنف و مشاغل خاص و نظایر آن با رعایت شرایط آزاد تعیین میشود. به این نوع شرکت های تعاونی، تعاونی خاص و غیر از گروه مشخص شده نمی تواند به عضویت این شرکت درآیند، مثل تعاونی مصرفکنندگان وزارت کار که اعضای آن پرسنل وزارت کار هستند.
انواع شرکت تعاونی برحسب نوع فعالیت
● شرکت تعاونی تولیدی: شرکتی است که به منظور اشتغال در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری، روستائی، عشایری و نظایر آن فعالیت میکند و مجموعاً یک واحد تولیدی را در آن اداره مینمایند: دامداران، کشاورزان، پرورشدهندگان زنبور عسل، صاحبان صنایع و غیره.
● شرکت تعاونی توزیعی: شرکتی است که در امور مربوط به تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازمندیهای اعضا فعالیت میکند. شرکت های تعاونی توزیعی با دو هدف اصلی به وجود آمده است: اول رفع نیاز مشاغل تولیدی یا مصرفی که بهعبارتی پشتیبان آنها تلقی می گردد؛ دوم رفع نیازمندی های روستاییان، عشایر و کارگران و کارمندان از نظر گرفتن سهمیه کالا و حمایت های دولتی و بانکی.
مراحل ثبت شرکت تعاونی
مرحله اول: عقد قرارداد
برای انجام سریع و بهموقع ثبت شرکت تعاونی، میبایست مدارک مورد نیاز را در کوتاهترین زمان تکمیل کرده و به کارشناس تکمیل مدارک تحویل دهید.
مرحله دوم: تکمیل مدارک
در این مرحله نامهای پیشنهادی شما (با رعایت اولویت) به ادارهی مربوطه ارسال میشود و چنانچه مطابق با شرایط زیر باشد، یک نام برای شرکت تعاونی شما تأیید میشود:
- نام خارجی نباشد
- سابقه ثبت نداشته باشد
- دارای معنا و مفهوم باشد
- با فرهنگ اسلامی مطابقت داشته باشد
مسئول مربوطه با بررسی نامهای ارائهشده نسبت به انتخاب و تعیین نام اقدام، و نام تعیینشده را در روی برگ اظهارنامه قید مینماید و از مسئولین اداره ثبت شرکتها در خصوص نام تعیینشده، موافقت اخذ نموده و در واحد تعیین نام ثبت دفتر میشود.
مرحله سوم: تأیید نام
در این مرحله میبایست تقاضانامه و وکالتنامه توسط کارفرما تأیید شود.
مرحله چهارم: امضای اوراق
مدارک توسط کارشناس جهت تشکیل پرونده به اداره مربوطه تحویل میشود و در دبیرخانه ثبت میشود.
مرحله پنجم: تشکیل پرونده
کارشناس اداره ثبت با توجه به مدارک ارسالی موجود، پرونده را کارشناسی و اعلامنظر میکند. در صورت اخطار احتمالی، پرونده مجدداً از سوی کارشناسان رفع نقص میشود.
مرحله ششم: کارشناسی
شرکت تعاونی شما ثبت شده است؛ کارشناس تحویل مدارک پس از پایان کار، موارد زیر را تحویل شما خواهد داد:
تقاضانامه، شرکتنامه، اساسنامه، صورتجلسه هیئت مدیره، و آگهی تأسیس
مرحله هفتم: تحویل اسناد
چرا افق نیکان؟
افق نیکان تنها شرکت پژوهشی فعال و دارای مجوز از پارک علم و فناوری در زمینه خرید و ثبت اختراع است. پنج نمایندگی و دفتر این شرکت در داخل و خارج از کشور، آماده ارائه خدمات ثبتی به صاحبان مشاغل و مخترعین عزیز است. این شرکت با ۷ سال سابقه فعالیت در ایران و ۳ سال سابقه بینالمللی، افتخار همکاری در ثبت صدها اختراع را در کارنامه خود دارد.
شرایط ثبت شرکت تعاونی
- تعداد اعضای شرکت تعاونی نمیتواند کمتر از ۷ نفر باشد. (ماده ۶ ق. ب. ت).
- اعضا میتوانند شخص حقیقی یا حقوقی باشند. (ماده ۸ ق. ب. ت).
- اگر عضو شخص حقوقی است، باید در زمرهی اشخاص حقوقی غیردولتی باشد. بنابراین دولت، وزارتخانهها، سازمانهای دولتی و شرکتهای دولتی نمیتوانند به عنوان عضو در یک شرکت تعاونی وارد شوند. (ماده ۸ ق. ب. ت).
- در تعاونیهای چند منظوره اگر عضویت برای همه آزاد باشد، داشتن عضو غیرشاغل مجاز است. اما هیئتمدیره و مدیرعامل باید از میان اعضاء شاغل باشند.
- اعضاء برای عضویت در شرکت تعاونی باید واجد شرایط مذکور در ماده ۹ ق. ب. ت باشند. شرایط عضویت در تعاونیها وفق این ماده عبارت است از: تابعیت جمهوری اسلامی ایران، عدم ممنوعیت قانونی و حجر، خرید حداقل سهام مقرر در اساسنامه، درخواست کتبی عضویت و تعهد به رعایت مقررات اساسنامه تعاونی، عدم عضویت در تعاونی مشابه.
- در شرکتهای تعاونی باید حداقل ۵۱ % سرمایه به وسیله اعضا در اختیار شرکت تعاونی قرار گیرد.
نکته: در شرکتهای تعاونی اعضا حق نظارت بر امور شرکت تعاونی را دارند. این نظارت ممکن است به واسطه انتخاب بازرسان یا به طور مستقیم صورت گیرد. (ماده ۱۰ ق. ب. ت). - ارکان تعاونی عبارت است از مجمع عمومی، هیئتمدیره، و بازرس یا بازرسان.
- دوره انتخاب مدیران در شرکتهای تعاونی برای مدیران (اعضای هیئتمدیره) و مدیرعامل شرکت حداکثر سه سال است. اما برای بازرسین یک سال است.
مدارک لازم جهت ثبت شرکت تعاونی
مدارک و اوراقی که اولین هیئتمدیره برای اخذ مجوز ثبت باید همراه درخواست خود به وزارت تعاون (اداره کل یا اداره تعاون) تسلیم کند، عبارتند از:
- اساسنامه مصوب شرکت یا اتحادیه
- دعوتنامه تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
- صورتجلسه اولین مجمع عمومی عادی، دایر بر تصویب اساسنامه و انتخاب اولین هیئتمدیره و بازرس یا بازرسان
- رسید پرداخت مقدار وجوه لازمالتأدیه سرمایه تعاونی، طبق اساسنامه
- مدارک مربوط به تقویم و تسلیم آن مقدار از سرمایه که به صورت جنسی بوده است (اگر وجود داشته باشد)
- فهرست اسامی و مشخصات داوطلبان تشکیل تعاونی
- فهرست اسامی حاضران در اولین مجمع عمومی عادی که حاوی امضای آنها باشد
- فهرست اسامی و مشخصات و نشانی اعضای اولین هیئتمدیره و بازرس یا بازرسان اعم از اصلی و علی البدل و مدیرعامل که حاوی امضای آنها باشد
- قبولی کتبی اعضای اولین هیئتمدیره دایر بر انتخاب رئیس و نایبرئیس و منشی هیئتمدیره، انتخاب صاحبان امضاهای مجاز و اسامی و مشخصات آنها و انتخاب مدیرعامل.
امروزه ثبت یک شرکت یا مؤسسه، برای انجام هرگونه فعالیت و کار تجاری یک ضرورت است. به ثبت رساندن شرکت و یا مؤسسه، موجب رسمی شدن کسبوکار شما شده و به آن ارزش بیشتری میبخشد.
تمامی اعضا نسبت به فعالیتهای شرکت یا مؤسسه مسئول هستند و در عین حال از حقوق قانونی خود بهرهمند هستند. امکان شرکت در مناقصات و مزایدهها، دریافت وام و اعتبارات، و گسترش تجارت به شهرها و کشورهای مختلف، از دیگر مزایای ثبت قانونی است.
اگر درباره ثبت قانونی و نحوه انجام آن سؤالی دارید با همکاران ما در شرکت افق نیکان تماس بگیرید.