ثبت مؤسسه
تعریف مؤسسه غیرتجاری
برای انجام امور تجاری و بازرگانی، انواع مختلفی از شرکتها مطابق قانون قابل تعریف و شکلگیری هستند. اما در کنار فعالیتهای تجاری، بسیاری از فعالیتها قابل تعریف در قالب امور تجاری نیستند. بر همین اساس، فعالیتهای حوزههای فرهنگی، هنری، علمی، ادبی، مذهبی، آموزشی را نمیتوان در قالب شرکت به ثبت رساند. قالب ثبتی مؤسسات غیرتجاری برای انجام این قبیل امور در قوانین پیشبینی شده است. این مؤسسات به دلیل داشتن فعالیت غیرتجاری، مالیات کمتری نیز پرداخت مینمایند.
طبق ماده ۱ آئیننامه اصلاحی ثبت تشکیلات و مؤسسات غیرتجاری، «مقصود از تشکیلات و مؤسسات غیرتجارتی مذکور در ماده ۵۸۴ قانون تجارت، کلیه تشکیلات و مؤسساتی است که برای مقاصد غیرتجارتی از قبیل امور علمی یا ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشکیل میشود، اعم از آن که مؤسسین و تشکیلدهندگان قصد انتفاع داشته یا نداشته باشند.»
نکته مهم در تعریف یک مؤسسه غیرتجاری این است که این تشکیلات برای اهداف تجارتی تأسیس نشده باشد. مؤسسات غیرتجاری به دو دسته تقسیم میشوند:
- مؤسسات غیرتجاری که هدف اصلی آنها جذب منافع مالی و تقسیم آن بین اعضا نباشد، مانند مؤسسات خیریه.
- مؤسسات غیرتجاری که منافع مالی را بین اعضای خود تقسیم میکنند. مثل مؤسسات علمی و فنی، مؤسسات آموزش زبان و غیره.
فواید و کاربردهای مؤسسات غیرتجاری
اگر موضوعی که برای فعالیت انتخاب کردهاید غیرتجاری است، حتماً از قالب مؤسسه برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید: مؤسسات آموزشی و کمکآموزشی، مؤسسات آموزش زبانهای خارجی و غیره. به طور کلی مؤسساتی که هدف از ایجاد آنها استفاده از مزایای شرکتهای تجاری نباشد.
بدیهیاست که مؤسسات نیز از منافع مادی استفاده میکنند و ممکن است حتی هدف از ایجاد آنها انتفاع مادی باشد. و در پایان سالِ مالی خود، سودآوری بالایی هم داشته باشند. اما هیچگاه موضوع فعالیت مؤسسه از قالب فعالیتهای فرهنگی و علمی و ادبی و … خارج نمیشود.
تفاوت مؤسسه و شرکت
شرکتهای تجاری نوعی از اشخاص حقوقی هستند که مجاز به فعالیت تجارتی و کسبوکارهای که وفق قانون تجارت، تجاری قلمداد میشوند هستند. در مقابل، مؤسسه نوعی از اشخاص حقوقی است که برای مقاصد غیرتجاری از قبیل امور فرهنگی، هنری، علمی، خیرخواهانه و غیره ایجاد میگردد.
نیت اولیه مؤسسین و تشکیلدهندگان در مورد قصد انتفاع و یا عدموجود آن، دلیل بر تجاری یا غیرتجاری بودن مؤسسه نیست و عملکرد آنها موجب قرار گرفتن در این دستهبندیهاست. تقسیم سود در مؤسسات غیرتجاری موجب خارج شدن این مؤسسات از حالت غیرتجاری نمیشود.
مراحل ثبت مؤسسه
مرحله اول: عقد قرارداد
برای انجام سریع و بهموقع ثبت مؤسسهتان، میبایست مدارک مورد نیاز را در کوتاهترین زمان تکمیل کرده و به کارشناس تکمیل مدارک تحویل دهید.
مرحله دوم: تکمیل مدارک
در این مرحله نامهای پیشنهادی شما (با رعایت اولویت) به ادارهی مربوطه ارسال میشود و چنانچه مطابق با شرایط زیر باشد، یک نام برای مؤسسهتان تأیید میشود:
- نام خارجی نباشد
- سابقه ثبت نداشته باشد
- دارای معنا و مفهوم باشد
- با فرهنگ اسلامی مطابقت داشته باشد
مسئول مربوطه با بررسی نامهای ارائهشده نسبت به انتخاب و تعیین نام اقدام، و نام تعیینشده را در روی برگ اظهارنامه قید مینماید و از مسئولین اداره ثبت شرکتها در خصوص نام تعیینشده، موافقت اخذ نموده و در واحد تعیین نام ثبت دفتر میشود.
مرحله سوم: تأیید نام
در این مرحله میبایست تقاضانامه و وکالتنامه توسط کارفرما تأیید شود.
مرحله چهارم: امضای اوراق
مدارک توسط کارشناس جهت تشکیل پرونده به اداره مربوطه تحویل میشود و در دبیرخانه ثبت میشود.
مرحله پنجم: تشکیل پرونده
کارشناس اداره ثبت با توجه به مدارک ارسالی موجود، پرونده را کارشناسی و اعلامنظر میکند. در صورت اخطار احتمالی، پرونده مجدداً از سوی کارشناسان رفع نقص میشود.
مرحله ششم: کارشناسی
مؤسسه شما ثبت شده است؛ کارشناس تحویل مدارک پس از پایان کار، موارد زیر را تحویل شما خواهد داد:
تقاضانامه، شرکتنامه، اساسنامه، صورتجلسه هیئت مدیره، و آگهی تأسیس
مرحله هفتم: تحویل اسناد
چرا افق نیکان؟
افق نیکان تنها شرکت پژوهشی فعال و دارای مجوز از پارک علم و فناوری در زمینه خرید و ثبت اختراع است. پنج نمایندگی و دفتر این شرکت در داخل و خارج از کشور، آماده ارائه خدمات ثبتی به صاحبان مشاغل و مخترعین عزیز است. این شرکت با ۷ سال سابقه فعالیت در ایران و ۳ سال سابقه بینالمللی، افتخار همکاری در ثبت صدها اختراع را در کارنامه خود دارد.
ساختار قانونی مؤسسه
حداقل تعداد شرکا در مؤسسات نباید کمتر از دو نفر باشد و قید هر میزان سرمایه مجاز است. در تهران، مؤسسات غیرتجاری مانند مؤسسات تجاری باید در اداره ثبت شرکتها، و در شهرستانها در دایره ثبت شرکتهای اداره ثبت مرکز اصلی مؤسسه به ثبت برسند و برای انجام آن، کلیه اقدامات تأسیس شرکتها همراه رعایت مواد آئیننامه اصلاحی ثبت شرکت تشکیل و مؤسسات غیرتجاری که سال ۱۳۳۷ به تصویب رسیده است ضروری است.
اساسنامه مؤسسات غیرتجاری میتواند مانند اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود باشد، مشتمل بر مواردی مانند موضوع مؤسسه، ارگان اداره کننده (هیئت مدیره)، ارگان تصمیمگیرنده (مجامع عمومی)، و اختیارات آنها و غیره.
مؤسسه نیز دارای مجمع عمومی عادی و فوق العاده است که هر کدام دارای وظایفی هستند. هیئت مدیرهی مؤسسه میتواند در مجمع عمومی عادی از بین شرکا، یا خارج از آن انتخاب گردد و مدیران میتوانند برای مدت محدود یا نامحدود معین شوند و دارای اختیارات تام نیز هستند مگر اینکه اساسنامه ترتیب دیگری را مقرر داشته باشد.
جلسات هیئت با حضور اکثریت اعضا مؤسسه رسمیت پیدا میکند و تصمیمات هیئت مدیره با اکثریت آرا مناط اعتبار خواهد بود. در صورتی که تقاضای ثبت مورد قبول واقع شود، مراتب در دفتر مخصوصی ثبت، و ورقهای حاکی از تصدیق ثبت تقاضاکننده داده میشود. علاوه بر آن خلاصه مراتب روزنامه رسمی یا یکی از روزنامههای کثیر الانتشار با هزینه متقاضی منتشر میگردد.
امروزه ثبت یک شرکت یا مؤسسه، برای انجام هرگونه فعالیت و کار تجاری یک ضرورت است. به ثبت رساندن شرکت و یا مؤسسه، موجب رسمی شدن کسبوکار شما شده و به آن ارزش بیشتری میبخشد.
تمامی اعضا نسبت به فعالیتهای شرکت یا مؤسسه مسئول هستند و در عین حال از حقوق قانونی خود بهرهمند هستند. امکان شرکت در مناقصات و مزایدهها، دریافت وام و اعتبارات، و گسترش تجارت به شهرها و کشورهای مختلف، از دیگر مزایای ثبت قانونی است.
اگر درباره ثبت قانونی و نحوه انجام آن سؤالی دارید با همکاران ما در شرکت افق نیکان تماس بگیرید.