ثبت تغییرات شرکت
منظور از تغییر شرکت چیست؟
یک شرکت در طول حیات حرفهای خود ممکن است بارها دچار تغییرات ریز و درشت شود یا حتی شرایط حاکم بر آن به صورت ارادی یا اجباری تغییر کند تا شرکت بتواند خود را با تحولات اقتصادی داخل و خارج آن تطبیق دهد و چهارچوب حقوقی اولیهای را که برای فعالیت اقتصادی–تجاری در نظر گرفته تغییر دهد. همه این تحولات باعث بهوجود آمدن وضعیت جدیدی در شرکت خواهد شد. در این میان، اطلاع از تغییراتی که طبق قانون باید الزاماً ثبت شوند برای متصدیان و مؤسسان شرکتها بسیار حائز اهمیت است چون در صورت قصور از ثبت تغیرات الزامی، شرکت آنها میتواند با محدودیتهای متعددی روبرو شود.
کلیه تغییرات مربوط به شرکت اعم از افزایش یا کاهش سرمایه شرکت، تغییر موضوع شرکت، تبدیل سهام شرکت به بانام و بینام، انتخاب یا تمدید بازرسین، تغییر حق امضا شرکت، تغییر آدرس شرکت، تغییر یا تمدید هیئتمدیره شرکت، تغییر مواد اساسنامه شرکت، ورشکستگی، ابطال و انحلال شرکت باید فوراً ثبت گردد. ایجاد چنین تغییراتی فقط در صورتی ممکن است که این موارد به تصویب مجمع عمومی فوقالعاده و یا هیئتمدیره رسیده باشد. چنین تغییرات و تصمیماتی، باید مطابق قانون تجارت به ثبت برسند. به همین دلیل، ثبت آنها نیاز به تدوین و تنظیم صورتجلسه دارد.
بعضی از تغییرات شرکت در صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده و بعضی از تغییرات در صلاحیت مجمع عمومی عادی است. بهطور کلی تغییر کلیه مواردی که در اساسنامه وجود دارد در صلاحیت مجمع فوقالعاده است. برای به ثبت رساندن تغییرات شرکت نیاز به تنظیم صورتجلسه است که ذیل آن میبایست به امضای اعضای شرکت رسیده باشد. شرکتهایی که با مجوز به ثبت رسیدهاند برای تغییرات شرکت خود باید از نهادهای مختلف گروهی مجوز گرفته و صورتجلسه تغییرات را هم که به تأیید مجوز درآمده همراه با اصل مدارک و مجوز به اداره ثبت شرکتها تقدیم نمایند.
اگر شرکتی قصد داشته باشد بهطور همزمان چند تغییر در شرکت ایجاد کند مانند تغییر آدرس، تغییر در سهام و … باید برای هر یک به طور جداگانه صورتجلسه تنظیم کند و برای هر کدام از آنها بهطور مجزا پذیرش بگیرد و اگر صورتجلسهای بدون پذیرش اینترنتی همراه با صورتجلساتی که در سامانه پذیرش شدهاند ارجاع شود صورتجلسه نیز رد میشود. صورتجلسات باید متناسب با نوع شرکت انتخاب شود. متن صورتجلسه تایپ شده در سامانه عیناً باید با متن صورتجلسهای که به اداره ثبت شرکتها داده شده مطابق باشد.
انواع تغییرات شرکت
- تغییر در آدرس شرکت
- تغییرات در اساسنامه شرکت و یا در محتویات اساسنامه آن
- تغییر در موضوع فعالیت شرکت
- تغییر در اعضای هیئتمدیره
- تغییر در نام انتخابی شرکت
- تغییر در قالب ثبت شرکت: به عنوان مثال شرکت را در قالب مسئولیت محدود ثبت کردهاید و پس از مدتی به دلیل محدودیتهایی که این قالب ثبتی دارد میخواهید آن را به شرکت سهامی خاص و یا هر چیز دیگری تغییر دهید.
روشهای ثبت تغییر در شرکت
اولین گام از اقدام برای ثبت تغییرات شرکت، تنظیم و ارائه صورتجلسه متناسب با موضوع تغییرات و سپس ارائه آن به مرجع ثبتی است. اداره کل شرکتها در صورت صحت صورتجلسه و رعایت کردن کلیه اصول و قواعد قانونی آن و مطابقت موارد آن با پروندهی اصلی، آگهی تغییرات ثبتی را صادر میکند تا این موضوع در روزنامه رسمی و محلی اطلاعرسانی شود. این کار به سه طریق انجام میشود:
کسانی که سهام برای شرکت را ارائه میدهند مطابق با قوانین، هیئتمدیره نام دارند. رئیس هیئتمدیره با رأی و نظر سهامداران حداقل به مدت دو سال انتخاب میشود. هیئتمدیره وظیفه دارد که یک نفر رئیس و یک نفر نایبرئیس انتخاب کند.
وظایف هیئتمدیره:
- هیئتمدیره وظیفه دارد هر ۶ ماه یکبار میزان دارایی و قروض شرکت را به به بازرسان شرکت تحویل دهد.
- مدیرعامل و اعضای هیئتمدیره نمیتوانند بدون اجازهی هیئتمدیره در معاملات شرکت دخالت نمایند. اگر معاملات بدون اجازه هیئتمدیره انجام گیرد میتوان این معاملات را باطل نمود.
- بعد از انتخاب شدن هیئتمدیره، مدیر باید سمت خود را قبول کند.
- مدیرعامل و مدیران نمیتوانند معاملات را انجام دهند زیرا اگر دچار خسارت شوند باید خودشان این خسارت را پرداخت نمایند.
- فقط مؤسسات اعتباری و بانکها میتوانند معاملات انجام دهند و اعضای دیگر حق این کار را نخواهند داشت.
تغییرات از طریق هیئتمدیره شرکت
در انواع تصمیماتی که برای ثبت تغییرات شرکتها وجود دارد، کاربرد مجمع عمومی عادی در مقایسه با مجامع عمومی دیگر از اهمیت بالایی برخوردار است که این مجمع عمومی طبق اساسنامه سالیانه یک بار تشکیل میشود و زمان برگزاری آن حتما باید در اساسنامه به دلیل حضور یافتن سهامداران قید شود.
در واقع منظور از مجمع عمومی عادی شرکت این است که تصمیمات کلی که توسط مدیران گرفته میشود و روش انجام امور به اطلاع و تصویب شرکا برسد، باید مجمع عمومی عادی تشکیل شود. در این مجمع سهامداران این فرصت را به دست میآورند تا نظرات خود را اعلام کنند.
وظایف مجمع عمومی عادی:
- انتخاب هیئتمدیره یکی از وظایف مهم مجمع عمومی عادی است
- با توجه به اساسنامه به همان تعداد باید از طرف مجمع عمومی بازرس انتخاب شود که وظیفه این بازرسان نظارت به عملیات هیئتمدیره بوده و وسیلهای برای انتقال اطلاعات به صاحبان سهام خواهد بود.
- هر شرکتی موظف است که بداند سالیانه میزان سود و زیان آن چقدر است بنابراین بطور دقیق این اطلاعات را هیئتمدیره ارائه میدهد که تصویب ترازنامه بر عهده مجمع عمومی خواهد بود.
- تقسیم منافع بطور مساوی بر عهده مجمع عمومی است.
- قبول و یا رد پیشنهادهایی که توسط هیئتمدیره، بازرسان و یا یکی از سهامداران ارائه میشود.
- تعیین کردن روزنامه کثیرالانتشار برای اطلاعیه شرکتها و آگهیها تا سال آتی که مجمع عمومی تشکیل میشود.
تغییرات از طریق تشکیل مجمع عمومی عادی
هنگام تشکیل مجمع عمومی فوقالعاده، باید دارندگانِ بیش از نصف سهامی که دارای حق رأی هستند در جلسه حاضر شوند. در این جلسه بیشتر به موضوعاتی مانند کاهش و افزایش سرمایه شرکت، تغییرات در اساسنامه و انحلال شرکت میپردازند. زمانی با این تغییرات موافقت خواهد شد که اکثریت دو سوم آراء نظری یکسان داشته باشند.
وظایف مجمع عمومی فوقالعاده:
- وارد شدن شریک و یا شرکای جدید به شرکت
- تنظیم اساسنامه و تغییر در مفاد اساسنامه مانند تغییر در نام شرکت، موضوع شرکت و غیره
- انحلال شرکت
- افزایش و کاهش سرمایه شرکت
- تعیین بازرسان و تغییر در تعداد مدیران و میزان خدمت آنها
- ایجاد سهام ممتازه
- موافقت با صدور اوراق قرضه
تغییرات از طریق تشکیل مجمع عمومی عادی
چرا افق نیکان؟
افق نیکان تنها شرکت پژوهشی فعال و دارای مجوز از پارک علم و فناوری در زمینه خرید و ثبت اختراع است. پنج نمایندگی و دفتر این شرکت در داخل و خارج از کشور، آماده ارائه خدمات ثبتی به صاحبان مشاغل و مخترعین عزیز است. این شرکت با ۷ سال سابقه فعالیت در ایران و ۳ سال سابقه بینالمللی، افتخار همکاری در ثبت صدها اختراع را در کارنامه خود دارد.
امروزه ثبت یک شرکت یا مؤسسه، برای انجام هرگونه فعالیت و کار تجاری یک ضرورت است. به ثبت رساندن شرکت و یا مؤسسه، موجب رسمی شدن کسبوکار شما شده و به آن ارزش بیشتری میبخشد.
تمامی اعضا نسبت به فعالیتهای شرکت یا مؤسسه مسئول هستند و در عین حال از حقوق قانونی خود بهرهمند هستند. امکان شرکت در مناقصات و مزایدهها، دریافت وام و اعتبارات، و گسترش تجارت به شهرها و کشورهای مختلف، از دیگر مزایای ثبت قانونی است.
اگر درباره ثبت قانونی و نحوه انجام آن سؤالی دارید با همکاران ما در شرکت افق نیکان تماس بگیرید.