اساسنامه شرکت و هر آنچه باید بدانید

اساسنامه شرکت

مختصری در مورد اساسنامه شرکت

همانطور که گفتیم، اساسنامه شرکت، نوعی سند است که به موجب آن، اشخاص حقوقی شرکت شناسایی می‌شوند. همچنین در این اساسنامه مشخص می‌شود که شرکت به چه صورتی توسط سهامداران اداره خواهد شد. حتی به طرز کار شرکت نیز اشاره می‌شود. یکی از اصلی‌ترین نکاتی که در اساسنامه به آن اشاره می‌شود، هدف و وظایف شرکت است. در شرکت، هر فردی به نوعی سرمایه خود را وارد مجموعه می‌کند. حال می‌تواند سرمایه او به صورت نقدی باشد یا غیر نقدی. در متن زیر برای اینکه بفهمیم اساسنامه چیست، نکات مهمی را آورده‌ایم تا این موضوع قابل درکتر باشد. پس با ما همراه باشید.

اهداف مهم اساسنامه

یکی از مهم ترین دلایلی که موجب تنظیم اساسنامه شرکت می‌شود این است که، روابط بین افراد شرکت را مشخص می‌سازد و در صورتی که بین افراد یا بهتر است بگوییم، سهامداران شرکت اختلافی پیش آید، اساسنامه شرکت می‌تواند در این مورد مشکل را حل کند و طبق قانونی که در ابتدا وضع شده است باعث کاهش تنش بین شرکای شرکت می‌شود.

اصطلاحات کاربردی و انواع شرکت ها

قبل از اینکه به موضوع اساسنامه شرکت وارد شویم، موارد و اصطلاحاتی را باید مورد بررسی قرار دهیم. از جمله این موارد، انواع شرکت‌ها است.
  • شرکت های سهامی خاص
این نوع شرکت‌ها توسط چند نفر تشکیل می‌شود. یعنی موسسان و سرمایه‌گذاران آن افرادی هستند که به صورت شخصی این شرکت را تاسیس کرده‌اند. همچنین تامین سرمایه این شرکت نیز توسط موسسان شرکت صورت می‌گیرد.
  • شرکت های سهامی عام
این نوع شرکت ها توسط سرمایه مردم و چندی از سرمایه گذاران دیگر تشکیل می‌شود. سرمایه موجود این نوع شرکت ها، در بین تمام سهام‌داران شرکت تاسیس شده، تقسیم می‌شود.

مفهوم پذیره نویسی

در تمام شرکت های سهامی عام، تمام اشخاصی که قصد سهام‌دار شدن در این نوع شرکت ها را دارند، با امضای برگه‌ای، علاوه بر سهام‌دار شدن در این شرکت ها، در جریان سود و زیان آن نیز قرار می‌گیرند.

اساسنامه شرکت چیست؟

یکی از مهم ترین قوانینی که در اصل قانون تجارت وجود دارد، قانون اساسنامه شرکت است. همانطور که گفتیم، این سند به عنوان تعیین قوانین شرکت و نقشه راه‌ اداره آن توسط شرکا می‌باشد. به نوعی می‌توان اساسنامه شرکت را قانون آن شرکت دانست. زیرا در آن، حدود و شرح وظایف هر کدام از افراد از جمله هیئت مدیره، سهام‌داران دیگر و سایر افراد بیان شده است. همچنین روابط میان اعضا و میزان درصد تقسیم سود بین افراد شرکت را مشخص می‌کند.

مواردی که اساسنامه شامل آن می‌شود

ثبت شرکت، دارای مسیری پر فراز و نشیبی است که اگر طبق قوانین موجود پیش برویم، مسیر ما هموار خواهد شد. یکی از مهم ترین قوانینی که به هنگام ثبت شرکت باید به آن توجه کرد و از الزامات می‌باشد، تنظیم اظهارنامه و اساسنامه شرکت است. همان گونه که اشاره شد، اساسنامه به عنوان قانون اصلی شرکت می‌باشد ولی اظهارنامه، نوعی درخواست از طرف موسسین شرکت می‌باشد که می‌خواهند شرکت خود را به ثبت برسانند. یعنی تنظیم اظهارنامه، به نوعی درخواست ثبت شرکت به صورت رسمی می‌باشد. اساسنامه شرکت و اظهارنامه، فرم‌های جداگانه ای هستند که هر دو نیاز به تکمیل کردن دارند.

نحوه تنظیم اساسنامه و موارد ضروری قابل بیان در آن

اساسنامه‌ای که به عنوان اساسنامه شرکت تنظیم می‌شود، باید شامل قوانین وضع شده بین اعضاء و موسسین شرکت و همچنین موارد قابل پیش بینی باشد. یکی از مهم ترین موارد به هنگام تنظیم اساسنامه، این است که باید حتما، تاریخ روزی که اساسنامه تنظیم می‌شود، قید شود و توسط موسسین امضاء شده باشد. مواردی که در اساسنامه شرکت درج می‌شود به شرح زیر است:
  • نام شرکت و زمینه فعالیت آن
  • مدت زمان حضور شرکت در بازار
  • محل شرکت اصلی و سایر شعب آن
  • سرمایه شرکت به صورت نقد یا غیر نقد
  • میزان سهام و نام سهامداران شرکت
  • تعیین مبالغ پرداختی برای هر سهم شرکت
  • نحوه نقل و انتقالات سهام
  • نحوه تبدیل سهام
  • شرایط صدور اوراق قرضه
  • نحوه افزایش و کاهش سرمایه
  • قوانین راجع به حد نصاب رسیدن، برای برگزاری مجامع عمومی
  • تعیین حد و اختیارات و وظایف مدیران و سهام‌داران
  • تعیین ابتدا و انتهای سال مالی شرکت
  • نحوه تغییر اساسنامه

پروسه تنظیم اساسنامه از تشکیل تا ثبت شرکت

یکی از مهم‌ترین اشخاصی که از ابتدای تشکیل شرکت تا به ثبت رسانیدن آن تلاش می‌کنند، موسسین شرکت نام دارند. موسسین شرکت‌ها، ابتدا باید حسابی به نام شرکت خود در بانک افتتاح کنند. سپس مبلغی را به عنوان سرمایه اولیه به حساب شرکت در بانک مورد نظر واریز کنند. سپس باید تمام اعضای موسسین، اظهارنامه خود را به همراه طرح اولیه از اساسنامه شرکت، با امضای خود به اداره ثبت شرکت برسانند. در صورتی که شرکت، در شهری تاسیس شده باشد که در آن شهر، اداره ثبت شرکت‌، موجود نباشد، باید تمام مدارک ذیل را به اداره ثبت اسناد و املاک بسپارند. در صورتی که از کافی بودن سرمایه لازم مطمئن شد باید از پذیره نویسان دعوت شود تا نسبت به تشکیل شرکت اقدام نمایند. در این جلسه باید طرح اولیه شرکت نوشته شود و هیئت مدیره و سایر افراد شرکت که صلاحیت اداره امور را دارند برگزیده شوند. هم اکنون اساسنامه شرکت، یکی از ضروریات تاسیس یک شرکت می‌باشد.

فرق بین اساسنامه شرکت‌های سهامی خاص با شرکت‌های سهامی عام

در شرکت های سهامی عام، ابتدا طرح اساسنامه ارائه می‌شود. سپس پس از تایید آن و تشکیل شرکت، اساسنامه اصلی به تصویب موسسین می‌رسد. در این نوع شرکت‌ها نیز، اساسنامه شرکت توسط موسسین مطرح می‌شود و توسط عموم تصویب می‌شود.در شرکت های سهامی خاص به دلیل اینکه موسسین شرکت فقط از چند نفر تشکیل می‌شود، دیگر نیازی به مجمع نیست. تمامی موسسین این گونه شرکت‌ها، اساسنامه مد نظر را تایید و امضا می‌کنند.

نتیجه گیری

به طور کلی، اساسنامه شرکت، راه و روش‌های اداره کردن شرکت‌های سهامی خاص و عام را تعیین می‌کند. به دلیل این که با تشکیل شرکت، افراد زیادی در آن مشغول به انجام وظیفه خواهند شد، باید هر شخصی به صورت جداگانه، حیطه وظایف خود را توسط اساسنامه بشناسد. امروزه اساسنامه شرکت نیز از موارد لازم می‌باشد که به طور کلی به آن اشاره کردیم.

بیشتر بخوانید :

رضا گلچین
24/ دسامبر/ 2021

دیدگاه خود را ثبت کنید

ثبت شرکت