روش های افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص

بهترین روش های افزایش شرکت

شرکت ها به منظور تامین مالی و ایجاد زیر ساخت های لازم به جهت گسترش فعالیت شرکت و همچنین بهبود ساختار های مالی اقدام به افزایش سرمایه شرکت می کنند که در حالت کلی تاثیرات زیادی بر روی نقدینگی شرکت و قدرت مالی آن دارد. برای انجام این اقدام قطعا نیاز به یک  شخص یا تیم آگاه و  با دانش در این زمینه می باشد زیرا مراحل افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص کمی پیچیده بوده و نیازمند حسابرسی های دقیق و اصولی می باشد.

افزایش سرمایه شرکت چیست؟

همانطور که در توضیحات فوق نیز به آن اشاره شد، شرکت ها به منظور ایجاد تغییرات و بهبود زیر ساخت های مالی و ایجاد نقدینگی لازم برای شرکت از روش های مختلفی استفاده می کنند که یکی از بهترین آن ها، اقدام به افزایش سرمایه شرکت می باشد. این اقدام دارای روش های متنوعی می باشد که در حالت کلی به 3 دسته کلی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها، از محل سود انباشته شرکت و همچنین از محل آورده نقدی تقسیم می شود.  هر یک از روش های افزایش سرمایه شرکت نیازمند طی کردن مراحل قانونی مختلفی است و با یکدیگر تفاوت هایی دارند که در طی توضیحات زیر به آن پرداخته شده است.

افزایش سرمایه از محل سود انباشته

شرکت ها هر ساله با حسابرسی های دقیق، میزان سود خالص خود را بدست می آورند. طبق آیین نامه تجارت، تمامی شرکت ها می توانند مقداری از سود سالانه را بین سهامداران تقسیم نکنند و آن را نزد خود نگهداری کنند تا در مقاطع زمانی مختلف که شرکت نیاز به نقدینگی دارد، صرف امور شرکت شود. این سود باقی مانده هر ساله در حسابی تحت عنوان سود انباشته ذخیره و جمع می شود.

افزایش سرمایه

با گذشت زمان مبلغ حاصل از سود انباشته افزایش پیدا می کند و به میزان قابل توجهی می رسد. در این زمان شرکت قادر است سرمایه و منابع مورد نیاز خود را از سود انباشته تامین کند و آن را صرف امور مختلف و گسترش زیر ساخت های شرکت کند. لذا در حالت کلی به این اقدام، افزایش سرمایه از محل سود انباشته گفته  می شود.

در این روش از افزایش سرمایه هیچ سرمایه ای از خارج شرکت وارد آن نمی شود. لذا به همین دلیل پس از انجام تمامی مراحل آن، به سهامداران شرکت تعدادی سهام جایزه تعلق میگیرد.

افزایش سرمایه از محل آورده نقدی

گاهی اوقات در صورتی که شرکت قصد گسترش و توسعه ساختار خود و ایجاد پروژه های جدید را داشته باشد، اما سرمایه مورد نیاز برای تامین آن در اختیار نداشته باشد و از طرف دیگر سود انباشته نیز به میزان لازم موجود نباشد، در این صورت می تواند از این روش افزایش سرمایه استفاده کند.

در افزایش سرمایه شرکت از محل آورده نقدی، شرکت از سهامداران فعلی خود درخواست سرمایه می کند تا با استفاده از سرمایه آن ها، منابع مالی مورد نیاز خود را تامین کند. در عوض شرکت نیز به سهامدارانی که سرمایه خود را در اختیار شرکت قرار می دهند تعدادی سهام اضافی به آن ها می دهد و همچنین حق استفاده از پروژه جدید را ابتدا در اختیار سهامداران قرار می دهد.

البته در صورتی که سهامداران فعلی قصد سرمایه گذاری جدید بر روی شرکت را نداشته باشند می توانند این فرصت را به سایر افراد دیگر بدهند که در این صورت اشخاص جدیدی به سهامداران شرکت اضافه می شوند.

 

روش های افزایش سرمایه شرکت

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی

یکی از مهم ترین روش هایی که شرکت ها از آن برای افزایش سرمایه خود استفاده می کنند، این روش می باشد. در روش تجدید ارزیابی، شرکت اقدام به محاسبه ارزش تمامی دارایی های خود مانند، ملک و زمین، ساختمان، ماشین آلات، تجهیزات، سرمایه گذاری ها و به طور کلی تمامی دارایی های مشهود خود می کند.

در حقیقت تمامی دارایی های شرکت، بر حسب نرخ تورم و یا افزایش ارزش آن ها به صورت مجدد محاسبه شده و در صورت مالی و تراز نامه های شرکت ثبت می شوند. این اقدام باعث می شود که دست شرکت در گرفتن تسهیلات و وام های بانکی بازتر شود.

 

افزایش سرمایه

روش افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی به خصوص برای شرکت های زیان ده یکی از بهترین روش های گریز از بدهی ها و زیان ها می باشد. همچنین شرکت هایی که مشمول ماده 141 قانون تجارت شده اند نیز می توانند با استفاده از این روش سرمایه شرکت را افزایش داده و به بیش از دو برابر بدهی و زیان های شرکت برسانند.

پس از اقدام به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی توسط شرکت، هیچ تغییری در درصد مالکیت سهامداران اتفاق نخواهد افتاد و صرفا به میزان افزایش سرمایه، تعداد سهام آن ها نیز افزایش خواهد داشت..

بهترین نوع افزایش سرمایه در شرکت کدام است ؟

هر شرکتی دارای شرایط و ساختار مالی متفاوتی است و هر کدام در هر مقطع زمانی دارای شرایط مختلفی می باشند که باید با توجه به شرایط موجود در شرکت و گزینه های امکان پذیر  برای افزایش سرمایه تصمیم به انجام آن گرفت. هر کدام از روش های افزایش سرمایه دارای پیچیدگی ها و مراحل مختص خود می باشند که باید توسط افراد صاحب نظر و متخصص در این زمینه انجام شوند.

در حالت کلی با افزایش سرمایه، منابع مالی جدیدی به شرکت وارد می شوند و طبیعتا تاثیرات حاصل از آن می تواند بر شرایط اقتصادی شرکت بسیار مثبت باشد و زمینه برای توسعه شرکت فراهم شود. از میان تمامی گزینه های موجود برای افزایش سرمایه در شرکت، روش آورده نقدی معمولا بهتر از روش های دیگر است زیرا این موضوع سبب تزریق منابع جدید به شرکت شده و امکان توسعه فعالیت های شرکت فراهم می شود.

افزایش سرمایه شرکت

افزایش سرمایه

برای شرکت هایی که دچار ورشکستگی و همچنین ضرر و زیان شده اند، بهترین روش برای فرار از این وضعیت معمولا گزینه تجدید ارزیابی دارایی ها می باشد. زیرا با استفاده از این روش می توانند تراز مالی شرکت را بهبود بخشیده و به این ترتیب در گرفتن وام ها و تسهیلات مالی برای شرکت قدرت بیشتری داشته باشند.

در نهایت برای پاسخ به این سوال که کدام روش برای افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص مناسب است، باید بدانید که انتخاب بهترین گزینه، تنها زمانی امکان پذیر است که افراد متخصص و با دانش در این زمینه شرایط شرکت را به درستی بررسی کرده و با توجه به شرایط موجود، گزینه مناسب را انتخاب کنند.

بیشتر بخوانید :

رضا گلچین
8/ دسامبر/ 2021

دیدگاه خود را ثبت کنید

ثبت شرکت