پلمپ دفاتر و هرآنچه باید بدانید

پلمپ دفاتر

پلمپ دفاتر و پلمپ دفاتر خالی

یکی از مهم ‌ترین اقدامات بعد از ثبت شرکت، رجوع به دفاتر پلمپ برای ارائه اظهارنامه پلمپ دفاتر می باشد. طبق قانون اساسی ثبت شده، تمامی تاجران به جز کسبه ی جز جهت شفاف سازی در هزینه ‌ها و درآمدها از تجارتشان، موظف به ثبت پلمپ دفاتر می باشند. اگر شما صاحب یک شرکت تجاری هستید؛ می ‌بایست برای پلمپ دفاتر به ادارات مربوطه بروید. در ادامه در مورد نحوه پلمپ دفاتر، مدارک مورد نیاز، افراد مشمول پلمپ دفاتر، کاربرد و مزیت پلمپ دفاتر و … توضیحات شفافی داده شده است؛ پس در ادامه همراه افق نیکان باشید.

پلمپ دفاتر چیست؟

شاید تا به حال واژه پلمپ دفاتر خالی زیاد به گوش شما خورده باشد. صاحبان شرکت، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی پس از ثبت نام شرکت خود، می ‌بایست به جهت ثبت و شفاف سازی هزینه و مخارج و همچنین درآمد حاصل از تجارت و تعیین نمودن نحوه عملکرد مالیاتی به اداره مالیاتی کشور رجوع کرده و فعالیت ‌های اقتصادی خود را از سوی قانون گذاران به طور قانونی مورد بررسی قرار بدهند. علت نام گذاری روند ثبت اطلاعات مالیاتی به پلمپ دفاتر این است که صفحات دفاتر در سازمان ‌های رسمی و اداره ثبت شرکت‌ ها و مالیات پلمپ می ‌شود. 

پلمپ دفاتر چیست؟

 

علی الراس شدن شرکت به دلیل عدم پلمپ دفاتر

اگر شرکتی چه در صورت کارکرد و چه صورت عدم فعالیت، به دفاتر پلمپ رجوع نکند؛ قطعا آن شرکت علی الراس خواهد شد. با علی الراس شدن شرکت ‌های تجاری، عواقب و مشکلات متعددی همچون جریمه‌ های سنگین گریبان گیر شرکت ها می ‌شود.براساس ماده 97 قانون اساسی مربوط به امور مالیاتی و تجاری، در صورتی که شرکت تجاری در زمان و موعد مقرر ترازنامه و تعیین و تکلیف سود و زیان و یا حساب درآمدها و هزینه‌ ها حاضر نشود؛ و یا شرکت ‌ها به درخواست کتبی سازمان امور مالیاتی که مربوط به ارائه مدارک جهت پلمپ دفاتر بی اعتنا شوند؛ آن شرکت علی الراس می ‌شود. علاوه بر این اگر اشخاص حقیقی و حقوقی بعد از ثبت شرکت و شروع فعالیت ‌های اقتصادی خود، مدارک بی پایه و اساسی را تحویل اداره مالیاتی بدهد؛ بی شک به دلیل تشخیص غیر قابل رسیدگی بودن اسناد، علی الراس خواهند شد. دلایلی همچون خالی بودن دفاتر خریداری شده. لازم به ذکر است که اگر شرکت تجاری هیچگونه فعالیتی هم نداشته باشد برای بررسی دارایی ‌ها، علت عدم فعالیت و داشتن دفاتر خالی باید به دفاتر پلمپ رجوع کرده و دفاتر تنظیم شده را به صورت خالی و سفید به اداره مالیاتی تحویل بدهد.

زمان موعد پلمپ دفاتر

پلمپ دفاتر به صورت سالانه باید انجام شود. در واقع در پایان هر سال مالی، تمامی شرکت ‌های تجاری، صاحبان مشاغل، اشخاص حقوقی و حقیقی باید برای پلمپ دفاتر به اداره مالیاتی و دفاتر مربوطه رجوع کنند. در حال حاضر اشخاص حقیقی و حقوقی می ‌بایست حداکثر تا پایان ماه اسفند، به صورت سالانه به اداره مالیاتی رجوع کنند. به طور مثال مهلت پلمپ دفاتر سال ۱۴۰۰ تاریخ ۲۸ اسفند ۱۴۰۰ می باشد. جهت جلوگیری از ترافیک سامانه ‌ها در پایان سال مالی، توصیه می ‌شود که هر چه زودتر برای پلمپ دفاتر سال ۱۴۰۰ اقدام شود. برای دریافت و تنظیم دفاتر پلمپ سال ۱۴۰۰، می‌ توان از فروردین همان سال به سامانه پلمپ دفاتر و اداره مالیاتی رجوع کرد.لازم به ذکر است که اطلاعات دفاتر پلمپ شده شرکت ‌ها باید شفاف و قابل رسیدگی باشد. بعد از تحویل دفاتر پلمپ، کارشناسان مربوطه تمام صفحات دفاتر را شماره گذاری کرده و مهر می ‌زند تا اطلاعات توسط هیچ شخصی تغییر نکند. همانطور که گفته شد؛ پلمپ دفاتر شرکت‌ های تجاری طبق قانون مالیاتی اجباری بوده و صاحب کاران باید فعالیت و یا عدم فعالیت خود را به طور رسمی به ثبت برسانند. باید دوباره خاطر نشان کنیم که در صورت عدم پلمپ دفاتر، صاحبان کسب و کار جریمه خواهند شد. پس می ‌بایست برای جلوگیری از جریمه‌ های سنگین باید در زمان موعد، پلمپ دفاتر را انجام داد.

انواع تخلفی که موجب رد پلمپ دفاتر و اعمال جرائم می ‌شود:

  • شرکت ‌هایی که دفاتر آن ها از پلمپ خارج شده و یک و یا چند برگه از آن کم شده است.
  • شرکت‌ هایی که یک یا چند فعالیت اقتصادی و امور مالی و پولیرا در دفاتر ثبت نکرده است.
  • شرکت ‌هایی که تاریخ ثبت فعالیت ‌ها را تغییر داده است.
  • شرکت ‌هایی که صفحات پلمپ شده را بیش از حد معمول سفید گذاشته اند و به شدت خلاصه نویسی کرده اند.
  • شرکت ‌هایی که مشغول فعالیت بوده اما صفحات سفید را تحویل اداره دفاتر پلمپ داده اند.
  • شرکت ‌هایی که صفحات دفاتر پلمپ شده را تراشیده و یا اطلاعات آن را با مواد شیمیایی پاک و محو کرده اند.
  • دفاتر خالی که فعالیت ندارند اما هنوز پلمپ نشده اند.
  • شرکت ‌هایی که در زمان تحویل دفاتر پلمپ تاخیر داشته اند.

میزان جریمه عدم پلمپ دفاتر

طبق ماده ۱۹۳ قانون مالیات‌ شرکت‌ های تجاری، در صورت عدم پلمپ دفاتر خالی ، شرکت به پرداخت ۳۰ درصد از مالیات جریمه می ‌شود. در صورتی که شرکت هیچ فروشی و درآمدی نداشته باشد؛ این جریمه را باید در اولین فرصت پرداخت کند. همچنین در صورتی که پلمپ دفاتر به دلایلی که در بخش بالا گفته شد؛ رد شود؛ به پرداخت ۲۰ درصد از مالیات جریمه خواهد شد. اما در بهترین حالت، در صورت تشخیص کارشناسان، ممکن است جریمه پلمپ دفاتر فقط ۱۰ درصد از مالیات شود. 

انواع دفاتر پلمپ شرکت های تجاری

تا به اینجا با علت اهمیت پلمپ دفاتر و زمان موعد تحویل آن و همچنین مشکلات علی الراس شدن شرکت ‌ها آشنا شدید؛ حال باید اضافه کنیم که صاحبان کسب و کار می ‌بایست ۴ نوع دفاتر پلمپ را حاوی اطلاعات خواسته شده تحویل اداره مالیاتی بدهند. این ۴ دفتر شامل موارد زیر می ‌باشد. 

میزان جریمه عدم پلمپ دفاتر

 

تحویل دفتر روزنامه

مهم‌ ترین دفتر تاجران، دفتر روزنامه می باشد. چرا که این دفتر اساس سایر دفاتر تجاری دیگر محسوب می ‌شود. تاجر در این دفتر می ‌بایست کلیه معاملات و مراودات اقتصادی و مالی خود را به طور دقیق به صورت روزانه در جدول تشکیل شده وارد کند. معاملات و مراودات تجاری شرکت ‌ها شامل: امور خرید و فروش، امور داد و ستد اوراق تجاری، امور واردات و صادرات و … می باشد.باز هم باید اشاره کنیم که در این دفتر اطلاعات خواسته شده باید به صورت روزانه همراه با تاریخ دقیق به ثبت برسد. البته طبق گفته اداره مالیاتی تاخیر در ثبت معاملات روزانه تا ۷ روز مجاز می باشد. بیشتر از ۷ روز، ممکن است غیر قابل رسیدگی تشخیص داده شود.

تحویل دفتر کل

دفتر کل یکی دیگر از انواع دفاتر پلمپ است که صاحب کسب و کار می ‌بایست، معاملات خود را به صورت هفتگی در آن وارد کند. در واقع تاجر باید هفته ای یک بار به دفتر روزنامه رجوع کرده و معاملات هر ۷ روز هفته را به طور خلاصه تر اما حاوی اطلاعات مفید و ارزشمند در آن بنویسید. باید اشاره کنیم که مندرجات این دفتر با دفتر روزنامه باید مطابقت داشته باشد.

تحویل دفتر دارایی

در دفتر دارایی تاجر می ‌بایست تمامی بدهی ‌ها، اموال منقول و غیر منقول، و مطالبات شرکت را در آن به صورت دقیق ثبت و امضا کند. البته باید بگوییم که ترازنامه شرکت حکم دفتر دارایی را دارد و برای تنظیم دفتر دارایی می ‌توان به آن رجوع کرد.لازم است بگوییم که دارایی هر تاجر به دو دسته منقول و غیر منقول تقسیم می‌ شود. منقول در لغت؛ به معنای قابل حمل می ‌باشد و منظور از دارایی منقول، داشته ‌هایی است که قابلیت انتقال و برداشته شدن از نظر فیزیکی را داشته باشد. کلیه اجسام و اشیایی که به تاجر تعلق دارد؛ جز اموال منقول محسوب می ‌شود. به طور مثال کلیه اثاثیه شرکت، اثاثیه منزل، ماشین و … در این دسته جا می ‌گیرد.دارایی ‌های غیرمنقول هم به معنای داشته‌ های غیرقابل حمل می باشد. در واقع اموالی را که نتوان جابجا کرد؛ در این دسته قرار می‌ گیرد.

تحویل دفتر کپیه

تاجر می ‌بایست در دفتر کپیه تمامی مراسلات، صورت حساب ها و مخابرات ‌های شرکت را به صورت دقیق و به ترتیب تاریخ ثبت نماید.از بین دفاتر پلمپ، دفتر کل و دفتر روزنامه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می ‌باشد. لذا می ‌بایست برای تنظیم آن‌ ها تمامی حواس و دقت را به خرج داد و به طور دقیق اطلاعات را وارد کرد. لازم به ذکر است که دفتر کل و روزنامه از سوی اداره مالیاتی پلمپ می‌ شود اما دفاتر کپیه و دارایی نیاز به پلمپ ندارد. 

تعداد صفحات دفاتر پلمپ چقدر است؟

دفتر پلمپی که از سوی اداره ثبت مالیاتی و دفاتر کل به صاحبان کسب و کار داده می شود؛ معمولا به صورت ۵۰ برگ، ۱۰۰ برگ و ۲۰۰ برگ می باشد. تعداد صفحات دفاتر پلمپ، به میزان فعالیت‌ های هر شرکت بستگی دارد. به طور مثال هلدینگ ‌های بزرگ می ‌بایست از ابتدا دفاتر ۲۰۰ برگ را ادارات مربوطه تهیه کنند و طی یک سال آن را کامل نمایند. اکنون در صورتی که قصد تهیه و تنظیم دفاتر پلمپ شرکت خود را دارید؛ پس از تقاضای اظهارنامه پلمپ دفاتر به صورتی اینترنتی، می ‌توانید از اداره ثبت شرکت ‌ها، بسته به حجم معاملات خود مناسب‌ترین دفاتر را تحویل بگیرید.توصیه می ‌کنیم که، پیش از شروع سال مالی جدید به اداره مالیاتی رجوع کرده و دفاتر پلمپ خود را دریافت نمایید تا در سال جاری به مشکل دچار نشوید و در زمان تحویل آن ‌ها تاخیر نداشته باشید.

بررسی کاربرد پلمپ دفاتر

همانطور که تا به اینجا خواندید؛ پلمپ دفاتر به جهت بررسی میزان هزینه‌ ها، درآمدها و تعیین هزینه مالیات سالانه، ضرورت دارد. اما علاوه بر اینکه پلمپ دفاتر برای رسیدگی به امور مالیاتی و دریافت کد اقتصادی منحصر به فرد کاربرد دارد؛ اشخاص حقیقی و شرکت ‌های تجاری که قصد دارند به صورت بین المللی فعالیت کنند؛ می ‌توانند با آن کارت بازرگانی شرکت خود را دریافت نمایند و در حوزه صادرات و واردات کالا ورود پیدا کنند. لازم به ذکر است که داشتن کارت بازرگانی جهت ثبت برند تجاری و ایران کد ضروری می ‌باشد. 

آشنایی با مراحل پلمپ دفاتر

جهت پلمپ دفاتر ابتدا باید به وب سایت رسمی ثبت اسناد و املاک کشور https://ssaa.ir/ رجوع کنید. سپس وارد بخش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی شده و فرم های مربوطه را پر کنید. در این بخش باید نسبت به شخص حقوقی و یا حقیقی اطلاعات را تکمیل نمایید.پس از تکمیل فرم اولیه باید تقویم مالی را به طور دقیق مشخص کنید. در صورتی که جز اشخاص حقوقی هستید؛ باید اطلاعات اعضای هیئت مدیره را تکمیل کنید. علاوه بر این باید سمت اعضا به طور دقیق مشخص نمایید.پس از ثبت اطلاعات صاحبان شرکت، اعضای هیئت مدیره و اطلاعات شرکت، می ‌بایست درخواست دفاتر پلمپ را ارسال نمایید. در این مرحله باید نوع دفتر مورد تقاضا ( دفتر روزنامه، دفتر کل، دفتر دارایی و دفتر کپیه ) تعیین شود. علاوه بر این متقاضی باید تعداد برگ ‌های هر دفتر را مشخص کند. سپس کلیه مدارک لازم در وب سایت بارگذاری شود. در آخر پس از پذیرش نهایی از سوی اداره مالیاتی، باید رسید پذیرش به همراه اظهارنامه و مدارک به سازمان مالیاتی کشور ارسال گردد.

مدارک موردنیاز برای پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی

  • شناسنامه و کارت ملی صاحب کار
  • ارائه اظهارنامه پلمپ دفاتر
  • ارائه مجوزهای فعالیت قانونی
  • ارائه جواز تاسیس شرکت
  • ارائه جواز کسب
  • ارائه پروانه ساخت
  • ارائه پروانه بهره ‌برداری
  • مدارک ضروریجهت پلمپ دفاتر اشخاص حقوقی
  • ارائه شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره
  • کپی آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی
  • کپی آگهی آخرین تغییرات شرکت در روزنامه رسمی (در صورت تغییر مدیر عامل، آدرس شرکت، نام شرکتو …)
  • ارائه اظهارنامه پلمپ دفاتر
  • ارائه کلیه مجوزهایفعالیت قانونی اعم از مجوز کسب، مجوز تاسیس، پروانه بهره‌برداری، پروانه ساخت)

زمان تحویل مجدد دفاتر پلمپ در صورت رد و یا مفقود شدن

در صورتی که دفاتر پلمپ از سوی صاحبان آن به دلایلی مفقود و یا رد شود؛ شرکت می ‌بایست حداکثر به مدت ۳۰ روز بعد از مطلع شدن؛ نسبت به تهیه دفاتر جدید اقدام نماید. ما در این مقاله به طور کامل شما را با مراحل و نحوه پلمپ دفاتر خالی و … آشنا کردیم. در نهایت در صورتی که سوال بی جوابی دارید یا نیاز به دریافت اطلاعات بیشتری دارید با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.

بیشتر بخوانید :

رضا گلچین
5/ سپتامبر/ 2021

دیدگاه خود را ثبت کنید

مقالات ثبت اختراع

آئین نامه اجرایی ثبت اختراع
آئین نامه اجرایی قوانین ثبت اختراع
مقالات ثبت اختراع
27/ سپتامبر/ 2021
چه اختراعاتی غیرقابل ثبت در ایران هستند؟
مقالات ثبت اختراع
24/ نوامبر/ 2018
مزایای پیوستن ایران به معاهده همکاری ثبت اختراع PCT
مزایای پیوستن ایران به معاهده همکاری ثبت اختراع PCT
مقالات ثبت اختراع مهاجرت
26/ دسامبر/ 2018